Inhalacje na zapalenie oskrzeli
Polecamy lekarzy, leki, sposoby na walkę z chorobą.
Inhalacje na zapalenie oskrzeli
Post autor: Mimi »
Pomóżcie, jaki wybrać inhalator, żeby nadawał się do inhalacji przy zapaleniu oskrzeli. Słyszałam, że nie każdy się do tego nadaje. Na co zwrócić uwagę? Macie może jakiś sprawdzony model?
Re: Inhalacje na zapalenie oskrzeli
Post autor: Tedi »
Żeby lek dotarł do oskrzeli, nebulizator musi rozbijać go na odpowiednio małe cząsteczki (pomiędzy 3 a 4 mikrometry) i nie każdy inhalator ma taką opcję. Tak naprawdę to każdy tego typu sprzęt powinien mieć napisane, jak wielkości cząstki jest w stanie wytworzyć i jeśli cząstki się większe, to niewiele pomogą przy problemach z oskrzelami. Ja mam inhalator PulmoCare i on ma aż 4 tryby pracy - czyli tak naprawdę cztery opcje wielkości cząstek - po odpowiednim ustawieniu przełącznika nadaj się inhalacji gardła, nosa, oskrzeli i płuc. I u mnie się to super sprawdza, bo i przy zatokach mogę się inhalować i przy problemach płuc czy oskrzeli - jeden inhalator, do wszystkiego. Druga sprawa, co dla mnie też ważna była, ma niewielką objętość martwą - czyli niewiele leku zostaje po inhalacji (a też z tym bywa różnie w różnych inhalatorach).
Re: Inhalacje na zapalenie oskrzeli
Post autor: Manaloona »
@Tedi dzięki za podpowiedź. Nie miałam wcześniej inhalatora, no ale na wszystko musi przyjść czas. wybór cięzki bo sporo firm i modeli, ale dzięki Twojemu opisowi kupiłam ten z apteo.
Trochę przeraziłam się tych części i obsługi, ale rzeczywiście prosto to wszystko działa.
Trochę przeraziłam się tych części i obsługi, ale rzeczywiście prosto to wszystko działa.